Psalm 46 toegevoegd
De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 46 afgerond en toegevoegd op de website.
De psalm maakt duidelijk dat de dreiging, zowel op het gebied van natuurgeweld als op het gebied van politiek-militair geweld, slechts beperkt van aard is. God is immers de Schepper van de wereld en van het volk Israël, dat uit Jacob is ontstaan. Natuurlijk is de dreiging er wel, maar Gods bescherming is vele malen groter. Toch blijkt de dreiging, op welk gebied dan ook, zo groot, dat het volk opnieuw moet worden opgeroepen te erkennen dat de HERE God is. Hij heeft alles geschapen en Hij heeft een einde gemaakt aan de sociale dreiging voor Israël door het volk uit de slavernij van Egypte te bevrijden. Die herinnering brengt rust en vertrouwen, ook vandaag nog. Gods hulp in benauwdheden betekent zijn nabijheid in die omstandigheden: Hij verandert die of leert ons met die omstandigheden in geloof en vertrouwen om te gaan.
In de woorden van deze psalm klinkt de eschatologische verwachting van het Koninkrijk van God wel door, maar die is nog niet expliciet.
In het NT lezen we evenals in Ps.46:5 ook over een rivier in het Nieuwe Jeruzalem (Op.22:1; vgl. Op.21:6). Zo doet de toekomstige stad van God denken aan de hof van Eden met de ‘paradijsrivier’ en de ‘boom des levens’ (Gen.2:8-14; vgl. Eze.47:1-9; 3:18; Zach.14:8). Het einde van de geschiedenis lijkt op een volmaakte vorm van de begintoestand.
Luther werd door deze psalm geraakt en geïnspireerd en dichtte vervolgens zijn lied ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ dat ook nieuwtestamentische noties verwerkt.
In christelijke bijeenkomsten wordt weleens geciteerd ‘Wees stil en weet dat Ik God ben’ (vs.11). In het verband van deze psalm wordt geen stilte bedoeld, want er mag gezongen worden. Het gaat hier om de overgave aan God, vertrouwend dat Hij het beloofde werk doet. (bron: Studiebijbel)
Lees hier de berijming van Psalm 46
U kunt de melodie beluisteren via de audio-opname naast de psalm. Andere berijmingen vindt u onder het tabblad 'Vergelijk met andere berijmingen'.